FOTO: MEDIAFAX
ACTUALIZARE 15.30 Omul de afaceri a fost scos din sediul DNA cu cătușe la mâini:
ACTUALIZARE 14.18. Procurorii au luat măsura de reținere preventivă a omului de afaceri.
“Din ordonanța de reținere, întocmită de procurori a rezultat că, în cauză, există date și aspecte din care rezultă indicii rezonabile că, în cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Adamescu Grigore Dan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpaților Stanciu Ion şi Rovenţa Elena, judecători la Tribunalul București - Secția VII Civilă, pentru ca în schimb, magistrații să dispună, în dosare privind procedura insolvenței, soluții favorabile unora dintre societățile la care acționar era inculpatul Adamescu Grigore Dan.
Sumele de bani au fost remise de către Adamescu Grigore Dan unui avocat, care la rândul său a remis suma unui intermediar de la una dintre societățile din grup, prin virament bancar .
Pentru a justifica scoaterea banilor din societate, Adamescu Grigore Dan a stabilit ca avocatul să emită o factură pentru „servicii juridice”.
Ulterior avocatul a transferat suma din contul cabinetului său de avocatură în contul personal, și în aceeași zi banii au fost ajuns în contul soției intermediarului (persoană fizică) cu titlu de acordare împrumut. Intermediarul a ridicat ulterior, din contul soției, suma de bani.
Intermediarul, practician în insolvență, a remis suma de 15.000 euro judecătorului Stanciu Ion, imediat după deschiderea procedurii insolvenței SC BAUMEISTER S.A., coordonată de inculpatul Adamescu Grigore Dan, respectiv în luna decembrie 2013.
În același context, intermediarul a remis suma de 5.000 euro judecătoarei Rovenţa Elena, în vederea pronunțării unei soluții favorabile, respectiv în sensul respingerii contestațiilor celorlalți creditori, soluția având ca efect imediat și desemnarea unui alt lichidator judiciar „agreat”, potrivit DNA.
_________________________
Dan Adamescu este acuzat că ar fi mituit mai mulţi magistraţi, prin intermediul fiului său şi a unui avocat, pentru soluţionarea favorabilă a unor cazuri de insolvenţă în cazul unor firme la care este acţionar.
Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunii decembrie 2013, Dan Adamescu ar fi remis , prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euroinculpaţilor Ion Stanciu şi Elena Rovența, judecători la Tribunalul Bucureşti - Secţia VII Civilă, pentru ca în schimb, „magistraţii să dispună, în dosare privind procedura insolvenţei, soluţii favorabile unora dintre societăţile la care acţionar” omul de afaceri.
Potrivit referatului întocmit de procurori, Dan Adamescu ar fi stabilit cu atenţie traseul mitei. Banii ar fi ajuns la magistraţi cu ajutorul avocatului său, George Dumitru, care scotea banii din cont, îi dădea unui lichidator judiciar, iar acesta îi plasa judecătorilor. Avocatul omului de afaceri s-a sinucis la o zi după ce a fost audiat ca martor în dosar, fără a lăsa vreun bilet prin care să îşi explice gestul. Tot rol de intermediar ar fi avut şi fiul lui Dan Adamescu, spun procurorii.
„Adamescu Grigore Dan şi Adamescu Bogdan Alexander şi-au dat acceptul, atât în vara anului 2013 cât şi în luna decembrie 2013, pentru coruperea magistraţilor care aveau spre soluţionare dosarele de insolvenţă. Martora a aflat că se va folosi de avocatul Dumitru George Claudiu pentru a scoate banii, pe care ulterior, îi va înmâna lichidatorului. Avocatul Dumitru George Claudiu a efectuat o retragere în numerar a sumei de 222.040 lei” (referat DNA).
Doar că milionarul nu a fost mulţumit de modul în care s-au ocupat magistraţii de rezolvarea problemei, aşa că le-a transmis, prin aceeaşi intermediari, că îşi vrea banii înapoi. Interceptările arată că i-a ameninţat că se va duce să îi reclame la DNA.
Oțelul Galați, ilegal în insolvență
În referatul procurorilor, numele lui Dan Adamescu apare legat și de echipa Oţelul Galaţi, pe care o deţine. Omul de afaceri este suspectat că ar fi dus intenţionat clubul de fotbal în insolvenţă, cu ajutorul unui magistrat, deşi se afla pe profit.
„În scopul deschiderii ilegale a procedurii de insolvenţă a SC FC Oţelul SA, judecătorul Moldovan Mircea i-a comunicat numitei Borza Monica-Angela că nu a lăsat la arhiva instanţei dosarul menţionat mai sus întrucât din documente ar rezulta că societatea a înregistrat în cursul anului 2012 un profit de 27 miliarde lei vechi, ceea ce ar putea declanşa un scandal de presă cu privire la faptul că a admis deschiderea procedurii falimentului la o societate aflată pe profit” (referat DNA)
La începutul anului, Dan Adamescu a fost implicat în scandalul care a zguduit piaţa de asigurări din România. Cea mai mare companie de profil din ţară, Astra Asigurări, deţinută de milionar, a fost preluată de un administrator special. Autoritatea de Supraveghere Financiară a instituit procedura de redresare financiară, după ce a descoperit că societatea condusă de Dan Adamescu a subestimat intenţionat cu 40% daunele posibile în cazul unor catastrofe. Imediat după decizia luată de ASF, inspectorii ANAF au descins la sediul Astra Asigurări pentru a afla cum au ieşit din companie sume uriaşe de bani.