PREMIERĂ în România. Captură de 70 de kilograme de cocaină neagră. Drogul valorează 4 milioane de euro
4 milioane de euro valorează sacii cu piese de mobilier dezmembrate în care a fost injectată cocaina neagră FOTO: Digi24
ACTUALIZARE 16:30 Suspecții prinşi în România cu transportul de cocaină neagră au fost reţinuţi şi urmează să fie trimişi în faţa instanţei cu propunerea de arestare preventivă pentru acuzaţia de trafic internaţional de droguri de mare risc. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi ei riscă să stea chiar şi 20 de ani după gratii.
Un columbian, un venezuelean şi o româncă au reuşit să introducă în România cele 70 de kilograme de cocaină neagră. Cantitatea impresionantă de droguri a fost ascunsă în pereţii falşi ai unor piese de mobilier. Marfa a fost transportată cu vaporul din Ecuador şi până în portul din Hamburg, din Germania. De acolo, traficaţii au decis să urce mobila ticsită cu droguri într-un avion cargo cu destinaţia Otopeni. Din Bucureşti, cocaina a fost încărcată într-un camion şi transportată până la Timişoara. De acolo, urma să fie scoasă din ţară şi dusă în Spania.
Traficanții de droguri au fost prinși chiar în momentul în care voiau să iasă din țară. Pe o stradă din Timișoara a fost găsită întreaga cantitate de droguri care a fost urcată în mașinile Poliției și dusă la București.
După ce au făcut captura, poliţiştii de la Crimă Organizată s-au chinuit o noapte întreagă pentru a scoate drogurile din mobilă. Apoi a urmată o altă muncă dificilă, testarea mărfii.
Autorităţile din România nu au reuşit să-şi dea seama cum au introdus traficanţii drogurile în mobilă şi nici de formula chimică folosită pentru a transforma cocaină pură în cocaină neagră, drog care nu are miros şi nu poate fi depistat nici de cel mai bine pregătit câine al poliţiei. Totuşi, traficanţilor le-a scăpat un amănunt important. Printre ei s-au infiltrat poliţişti sub acoperire care au monitorizat transportul până în momentul capturării.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Dacă drogurile ajungeau pe piaţă, traficanţii ar fi făcut un profit de patru milioane de euro. Anchetatorii spun că România a fost doar o ţară de tranzit şi toate cele 70 de kilograme de cocaină neagră urmau să ajungă la dealeri din Madrid.
Prin aeroporturi precum cel din Madrid, aproape zilnic sunt prinşi cărăuşi de droguri din America de Sud. Chiar astăzi trei tineri au fost prinşi pe aeroportul din Madrid cu trei kilograme de haşiş asupra lor, transmite corespondentul Digi24 în Spania.
ACTUALIZARE 14:45 Conferință de presă la sediul DIICOT, susținută de procurorul-șef interimar, Giorgiana Hosu, și de comisarul-şef Jean Cucu, de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate:
Investigaţia în acest caz a început în urmă cu o lună și s-a lucrat foarte bine cu autoritățile judiciare din Germania, Marea Britanie și Spania. Este un caz în care s-au depus eforturi deosebite, pentru că marfa a circulat pe teritoriul României în deplină siguranță. Șefa interimară a DIICOT, Giorgiana Hosu, le-a cerut ziariștilor să nu solicite detalii despre metodele de investigație folosite.
Comisarul-șef Jean Cucu a subliniat că noutatea în acest caz este modul de disimulare a drogului de mare risc. Este cocaină neagră, sub forma unei rășini care seamănă foarte mult cu smoala. Era injectată în obiecte de mobilier. Este, la bază, o cocaină albă, care este impregnată cu alte substanțe, niște lianți, care o fac nedetectabilă la testele uzuale, la scanner și respectiv la câini, a explicat comisarul-șef Jean Cucu.
Cocaina a venit din Ecuador, via Hamburg, după care București și apoi a ajuns la Timișoara. Transportul a fost pe cale maritimă și aeriană.
Cocaina a fost extrasă de autoritățile române prin distrugerea obiectului de mobilier, iar specialiștii de la laboratorul antidrog au avut nevoie de câteva zile pentru a obține cocaina pură, albă. „Nu avem procedeul prin care cocaina a fost introdusă în mobilier de către cei din Columbia”, a recunoscut comisarul-șef, precizând că a fost nevoie de distrugerea mobilierului cu dalta. Nici randamentul substanței obținute în laborator nu este la nivelul pe care îl stâpânesc chimiștii columbieni care au amestecat-o, a mai spus comisarul-șef.
Numele de cod al operațiunii a fost „Chopin”, a mai precizat oficialul DIICOT.
Un alt element de noutate – a fost o livrare supravegheată fără substituirea mărfii, a subliniat Giorgiana Hosu. România rămâne o țară de tranzit, nu era destinată pieței din România, a adăugat ea.
Trei persoane sunt cercetate în acest caz – un cetățean columbian, unul venezuelean și un cetățean român. Cetățeanul venezuelean avea rezidență în România, fiind căsătorit cu românca cercetată și ea în acest caz.
Valoarea totală a capturii este de peste patru milioane de euro.
Un gram de cocaină de consum, de puritate mult mai mică decât cea confiscată de autorități, se vinde cu 100-120 de euro.
Întreaga cantitate de cocaină neagră era transportată pe la un punct de frontieră din vestul ţării şi a fost dificil de descoperit, deoarece drogul nu are miros şi nu a putut fi căutat de câinii specializaţi.
Şase cetăţeni din Venezuela încercau să introducă în România cocaina neagră, prin intermediul unui transport de mobilă. Cei şase se află, în prezent, în custodia poliţiei şi vor fi audiaţi la sediul DIICOT Timişoara.
Cocaina neagră este un drog cu o valoare mare pe piaţă şi este nedetectabilă, în sensul că nu are miros.
- Etichete:
- spania
- timisoara
- diicot
- droguri
- captura
- cocaina neagra
- droguri in mobila
- cocaina neagra timisoara
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News