Adrian Năstase, o zi până la verdict. Curtea Supremă va anunța luni decizia definitivă în dosarul Zambaccian

Data publicării:
Adrian Nastase iunie 2012 resizedbun -Mediafax Foto-Andreea Alexandru-2

După o vacanţă petrecută pe Valea Prahovei, Adrian Năstase va aştepta în vila din Zambaccian decizia definitivă a instanţei în dosarul Trofeul Calităţii. Fostul premier a făcut anunţul pe blog, într-o postare în care scrie despre curaj, dar şi despre necunoscutele anului 2014. O atitudine uşor sceptică, spre deosebire de momentul încheierii procesului, când Adrian Năstase era optimist.

„Sunt pregătit psihic pentru achitare, pentru că aşa mi s-ar părea normal. Celelalte variante nu am de ce să le iau în considerare, după ce i-am ascultat pe avocaţi mi-am dat seama cât de firava este acuzarea”, spunea el în decembrie. Încrezătoare a fost şi soţia sa, Dana.

Avocații soţilor Năstase încearcă de mai bine de şapte ani să-i convingă pe magistraţi de nevinovăţia celor doi. „Opinia mea e că argumentele apărării au fost mult mai pertinente şi mai la obiect decât cele aduse de Parchet”, a spus Ion Cazacu, avocatul lui Adrian Năstase.

În prima instanţă, soţii Năstase au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare. Însă nu pentru acuzaţiile de corupţie, ci pentru şantaj şi utilizarea de documente vamale false.

Fostul premier a fost acuzat că a primit diverse obiecte din China, dar și materiale de construcții de la fostul consul Ioan Păun, dar si de la Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat în Construcții, pentru a-i menţine în funcție. În total, bunuri de peste 600.000 de euro.

Obiectele ar fi fost introduse în țară prin utilizarea unor documente vamale false, furnizate de Dana Năstase. Conform declarațiilor vamale de import, containerele livrate familiei Năstase conțineau termopane, pămătufuri pentru șters mașina, sacoșe din rafie, dar și statuete din bronz, pitici de grădină sau instalații sanitare. Dosarul a ajuns pe masa judecatorilor în 2006.

Adrian Năstase are loc rezervat la PSD

Cariera politică a lui Adrian Năstase a cunoscut, de-a lungul anilor, urcuşuri şi coborâşuri. La fel a fost şi relaţia cu PSD, partidul de numele căruia se leagă afirmarea sa pe scena politică. În 2006, social democraţii l-au înlăturat din fruntea partidului după scandalul iscat de dosarul „Mătuşa Tamara”. Şapte ani mai târziu, în 2013, după ce a ispăşit nouă luni de temniţă pentru fapte de corupţie, aceiaşi colegi l-au primit cu aplauze la scenă deschisă.

Social-democraţii i-au rezervat lui Adrian Năstase nu doar un rol simbolic, ci chiar funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional. „Singurul care a trebuit să plătească pentru noi toţi a fost Adrian Năstase”, spunea Liviu Dragnea.

Fost premier şi ministru de externe, Adrian Năstase a fost în 2004 candidatul PSD la preşedinţie. El a fost învins în turul doi de Traian Băsescu.

Modul în care şi-a derulat campania electorală avea să îi aducă o condamnare la închisoare în dosarul „Trofeul Calităţii”. Judecătorii au stabilit că Adrian Năstase şi-a exercitat influenţa de şef de partid pentru a obţine bani pentru acţiunile electorale.

Tentativa sa de a se sinucide, la câteva ore după pronunţarea sentinţei, a atras solidaritatea colegilor care s-au perindat zile întregi pe la spitalul Floreasca, unde era internat.

După ispăşirea pedepsei din dosarul „Trofeul Calităţii", Victor Ponta a propus ca Adrian Năstase să fie invitat permanent la şedinţele conducerii PSD, în calitate de fost preşedinte.

Adrian Năstase a fost în fruntea social democraţilor timp 6 ani, dar, în urma scandalului generat de dosarul „Mătuşa Tamara” a fost nevoit să renunţe la şefia partidului, dar şi la cea de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

În 2008, Adrian Năstase a revenit în prim-planul vieţii politice. A câștigat un nou mandat de deputat şi a fost ales preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, calităţi pe care le-a pierdut ulterior, în momentul condamnării la închisoare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri