Liderul din România al organizaţiei extremiste „64 de comitate” a fost arestat
Curtea de Apel a decis, miercuri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a liderului organizației extremiste „64 de comitate”, Szőcs Zoltán. Este acuzat ca ar fi pus la cale atentatul dejucat de Ziua Naţională, la Târgu Secuiesc. Bărbatul a fost interceptat în timp ce dădea indicaţii pentru montarea unor dispozitive explozive în zona unde era sărbătorită Ziua Naţională a României, urmărind să aducă faimă internaţională organizaţiei pe care o conducea.
A fost o ședință de judecată rapidă, mai mult a durat ca suspectul să-și studieze dosarul, relatează corespondentul Digi24. A fost adus un traducător, care a comunicat că suspectul se consideră nevinovat și susține că toate acuzațiile procurorilor sunt invenții ce vizează să facă rău organizației din care face parte. Judecătorii nu s-au lăsat convinși nici de faptul că Szőcs Zoltán se declară un familist convins și au luat decizia arestării preventive în numai cinci minute. Decizia nu este irevocabilă, ea poate fi contestată, însă până când un alt complet de judecători, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, va analiza dosarul, suspectul va rămâne în spatele gratiilor.
Liderul grupării a ajuns la audieri la câteva ore după ce a fost ridicat chiar din casa tatălui logodnicei sale, primarul unei comune din Covasna.
Înainte de a ajunge în faţa procurorilor, bărbatul a asistat la percheziţiile făcute de anchetatori în locuinţa părinţilor săi din Târgu Secuiesc.
Procurorii care au făcut percheziţii la Târgu Secuiesc au descoperit în apartamentul părinţilor lui Szőcs Zoltán broşuri şi pliante emise de Jobbik şi de Mişcarea Tinerilor din cele 64 de comitate, autocolante cu caracter revizionist şi steaguri ale Ungariei Mari. Procurorii susţin că aceste steaguri au fost folosite la adunările mişcării organizate pe teritoriul României.
În dosarul deschis în cazul tentativei de atentat de la Târgu Secuiesc, procurorii prezintă îndemnurile liderului Mişcării către adepţii ideologiei considerate extremiste:
„Trebuie să se pășească pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fără sânge nu se poate!”
O altă probă considerată esenţială - stenograma interceptărilor făcute la întâlnirea avută de membrii Mişcării în octombrie. Procurorii redau îndemnurile liderului.
„De 1 Decembrie ... să montați vreo 20 de bucăți … cu un cronometru … vă închipuiți, tocmai când defilează ... trebuie făcut în așa fel încât să se aprindă mai multe simultan ... ar fi mișto să fie fum, ar fi o bombă bună ... parcă văd cum se vor arunca la pământ, n-or să mai facă niciodată". (sursa: referat DIICOT)
Szőcs Zoltán urmărea să atragă cu orice preţ atenţia, spun procurorii, care explică şi că acesta a încercat în permanenţă şă îşi acopere urmele.
„Trebuie să facem în așa fel încât să avem mâinile curate în ziua respectivă … să fiți plecați undeva … totul trebuie să pornească la statuie, acolo să se capteze semnalul pentru toate, de acolo să pornească totul, acolo să fie primul contact, când se conectează cu antena”, își îndemna el adepții.
„Mă tot gândesc, știi că tot discutam de "pizza", că ce bine ar fi să o mâncăm când ne întoarcem acasă... Situaţia e că... locul unde am discutat, știi... mulţi intrau acolo, era mult prea... mereu ne subestimăm din punct de vedere al vigilenţei... numai să nu fie probleme prea mari din asta”.
(sursa: referat DIICOT)
Anchetatorii au descoperit şi că suspectul ar fi încercat să influenţeze declaraţiile celorlalţi participanţi la discuţia interceptată, după arestarea adeptului desemnat să fabrice şi să monteze dispozitivul.
Adepţii, precum Beke Istvan, arestat de o lună deja, depuneau jurământ de credinţă pentru a fi primiţi în rândul mişcării de tineret.
Ei jurau să accepte toate sarcinile care le erau trasate de organizaţie, ba chiar mai mult, să lupte pentru principiile mişcării. În textul jurământului se regăseşte și un pasaj despre războiul menit să îi distrugă pe „necredincioși și trădători”.
„Voi persecuta trădătorii, necredincioșii și dușmanii, îi distrug în război până când își vor primi pedeapsa”.
Pe de altă parte, reprezentanţii Mişcării s-au plâns, după percheziţiile făcute în casa liderului mişcării, că organizaţia ar fi supravegheată din oficiu, fără o bază legală.
Reacţia mişcării „64 de comitate”:
„Cerem să fie enumerate acele legi si paragrafe pe baza cărora a fost ordonată supravegherea totală a persoanelor legate de organizaţia celor 64 de comitate. (...) Noi vom informa în continuare opinia publică internaţională şi membrii Parlamentului European despre încălcările grave ale dreptului în România, care se comit în fiecare zi în acest caz".
Reprezentanţii „64 de comitate” spun şi că nu ar exista elemente care să indice fabricarea unei bombe.
„Aş vrea să întreb autorităţile care sunt suspiciunile şi probele în baza cărora au monitorizat gruparea care organiza, de altfel, evenimente culturale şi susţinea autonomia teritorială. Cerem autorităţilor să facă publice expertizele, deoarece, veţi vedea, acestea nu demonstrează acuzaţiile legate de fabricarea bombelor”, a declarat Toth Balint, reprezentant al Mișcării „64 de comitate”.
Inclusiv primarul din casa căruia a fost ridicat Socsz Zoltan i-a sărit în apărare.
„Oamenii ăştia nu sunt puşi pe fapte, cum se vehiculează. Eu vă spun că sunt oameni de bună-credinţă. Asta este o făcătură, cum se spune în româneşte”, a declarat pentru Digi24 Dimeny Zoltan - primarul localitaţii Breţcu din jud. Covasna.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News