Pe imaginile surprinse pe camerele de supraveghere din grădiniţă se vede cum femeia trage de păr un copil şi îl loveşte peste faţă, în timp ce ţipă la el. Mai mult, femeia îl duce pe copil într-un loc ferit, unde se repede asupra lui şi îl bruschează. După minute în şir de tratament traumatizant, copilul urcă scările de-a buşilea şi se duce spre clasă.
În alte imagini, suprinse tot pe camerele de supraveghere, de această dată în dormitorul copiilor, se vede cum aceeaşi femeie dă năvală în cameră şi ia, pur şi simplu, pe sus, din pătuţ, doi copii. Îi trage puternic de braţ şi îi dă afară din cameră. Alte imagini o arată pe femeie în timp ce ceartă copiii şi îi trage de haine.
În urma plângerilor formulate de părinţi, poliţiştii au descins la grădiniţa din cartierul Cotroceni şi i-au audiat pe angajaţii unităţii de învăţământ. Şi asta, în timp ce părinţii veneau să-şi ia copiii acasă. Vestea că mai mulţi copii au fost agresaţi la grădiniţă i-a şocat.
„Eu o ştiu pe doamna directoare de foarte mulţi ani şi nu cred aşa ceva. E un om foarte ok. Am 2 copii chiar, in două grupe diferite, nu sunt de acceaşi vârstă și nu am avut nicio problemă. Şi copiii sunt aici de foarte mici, au aproape 6 şi 8 ani”, spune mama unor copii.
„Sunt nişte înregistrări video cum dna directoare bătea nişte copii, motiv pentru care şi poliţiştii sunt acum aici. Nu cred, pentru că copiii sunt foarte bine primiţi şi se comportă foarte bine cu ei. Şi sunt îngrijiţi”, spune mama altor copii.
Inspectoratul școlar: Grădinița nu era autorizată
Grădinița în care copiii erau agresați „nu este acreditată și autorizată de ARACIS și funcționează în afara legii, nu este și nu intră în evidenţa ISMB”, a spus, la Digi24, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean al Municipiului București, Marian Banu.
În aceste condiții, inspectoratul nu are nicio pârghie de a acționa în cazul copiilor agresați. „Dar sunt clar autoritățile competente care pot face cercetarea în planul faptelor de violenţă şi în planul funcționării ilegale a unității de învățământ”, a mai spus purtătorul de cuvânt.
El a adăugat că e de datoria părinților să verifice autorizarea unei grădinițe.
„Unele funcționează cu firme de grădiniță, dar sunt autorizate sub forme de asociaţii culturale, sportive. E datoria părinţilor să ceară documentele şi aprobarea din cadrul Agenţiei pentru asigurarea calității în învăţământul preuniversitar. Este documentul fundamnetal, toate aceste grădinițe sunt postate pe site-ul ARACIP și numai acestea au dreptul să funcționeze”, a mai spus Marian Banu.
„Vor sta de vorbă un psiholog de la Direcţie, un asistent social, dacă este cazul, vor sta de vorbă cu părinții, ca să vedem dacă, în urma acestor agresiuni, ceva în comportamentul copilului s-a schimbat, ceva a intervenit care să-i dea de gândit psihologului că pe o perioadă, s-ar putea ca unul sau doi sau mai mulţi dintre copii să aibă nevoie de o terapie”, a declarat pentru Digi24 Gabriela Coman, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție.
Potrivit unui comunicat al Poliţiei Capitalei, din datele şi probele existente, rezultă „presupunerea rezonabilă” că directoarea a exercitat acte de violenţă asupra minorilor.
Poliţiştii vor să ataşeze la dosar şi o expetiză de la Institutul de Medicină Legală. Specialiştii de acolo ar trebui să îi evalueze pe copii şi să transmită mai departe modul în care au fost afectaţi de actele violente. Achetatorii vorbesc de fapte foarte grave care sunt pedepsite cu pedeapsă cu închisoarea între trei şi şapte ani.