Soţii Nedea visau în tinereţe să devină medici. Dar, destinul a vrut altceva pentru ei - au ajuns la catedră, profesori de biologie. Visul neîmplinit i-a urmat însă. Aşa s-au hotărât să-i ajute pe alţi tineri să-şi îndeplinească dorinţa de a deveni doctori. De trei ani fac meditaţii gratuite cu liceeni din ultimul an care nu au posibilăți materiale.
„Ne-am orientat către copiii aceştia pentru că şi noi provenim din familii defavorizate, nu ne este ruşine, vreau să o spun celor care trec prin încercări repetate în timpul vieţii că viața este făcută din încercări ca să ne întărească”, spune Niţa Nedea, profesor de Biologie.
„Intervine factorul sufletesc care domină factorul material, domină banul şi atunci sigur că au şi copiii încredere”, spune Mircea Nedea, profesor de Biologie.
Toamna trecută au început meditațiile cu 20 de copii, dar între timp, au rămas 12.
„Nu aş fi putut să îmi permit să fac meditaţii în particular şi chiar au fost o binecuvântare, au fost foarte bune”, afirmă Genţiana Biliuţă, absolventă.
Opt dintre tineri au fost admiși la una dintre facultăţile cu cea mai mare concurenţă din Iaşi - Medicină Generală.
9,43 este media pe care a obţinut-o Adina. O performanţă cu atât mai mare, cu cât fata locuiește într-un centru de plasament. Fără ajutorul profesorilor n-ar fi avut nicio şansă să studieze fără taxă.
„Este un lucru mare ca cineva să-şi pună încrederea în tine şi să spere şi să fie aproape convins, chiar mai convins decât tine că tu vei reuşi”, povestește Adina Jitariu, absolventă.
În cei trei ani de când au început proiectul, cei doi profesori au meditat gratuit 53 de liceeni. 38 dintre ei au devenit studenţi.
Anul acesta, ultima medie de admitere la Medicină, la locurile de la buget, a fost 9,01, iar pentru cele la taxă - 8,63.