Ministrul Educației: Nimeni nu se poate înscrie la Facultate fără diploma de BAC. Colegiile, o șansă pentru viață, spun rectorii 

Data publicării:
remus pricopie - 5563627-Mediafax Foto-Ghita Porumb

Reamintim că Ministerul Educației a publicat în Monitorul Oficial metodologia de care universitățile aveau nevoie pentru a începe efectiv să înscrie la cursuri tineri fără diplomă de Bacalaureat. Pe 9 septembrie, în Monitorul Oficial a apărut Ordinul nr. 4.542 din 8 septembrie 2014 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind organizarea și funcționarea învățământului tertiar nonuniversitar, organizat la nivelul colegiilor din cadrul institutiilor de invatamant superior acreditate, in anul scolar 2014-2015. Ordinul este semnat de catre ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, si de catre secretarul de stat pe cercetare, Tudor Prisecaru. 

La universitate, fără bacalaureat

Metodologia prevede ca aceste colegii vor avea o durata de 1-3 ani, "in functie de complexitatea calificarii si de numarul de credite dobandite".

Remus Pricopie a explicat pe pagina sa de Facebook ce înseamnă de fapt acest lucru. Având în vedere INFORMAȚIILE FALSE, vehiculate de unele surse media, în legătură cu posibilitatea tinerilor fără diplomă de Bacalaureat de a urma studiile universitare de licență, doresc să fac următoarele precizări:

1. NIMENI NU SE POATE ÎNSCRIE LA FACULTATE și nu poate dobândi statutul de student, nicăieri pe teritoriul României, FĂRĂ DIPLOMĂ DE BACALAUREAT sau adeverință care să ateste susținerea și absolvirea examenelor de Bacalaureat.

2. Metodologia recent adoptată conține chiar în titlul său sintagma de „ÎNVĂȚĂMÂNT TERȚIAR NONUNIVERSITAR”. Prin urmare, asistăm fie la un act jurnalistic de slabă calitate, fie la o încercare voluntară de a induce în eroare și a dezinforma populația.

3. Conform LEN nr. 1/2001 cu modificările și completările ulterioare, universitățile acreditate pot înființa unități de învățământ preuniversitar, în speță colegii, la care au acces, ca și până acum, înclusiv absolvenții de liceu fără diplomă de Bacalaureat. ACESTE PERSOANE NU AU CALITATEA DE STUDENT ȘI NU URMEAZĂ CURSURILE UNEI FALCULTĂȚI, ci, în spațiul oferit de o universitate, desfășoară activități specifice școlilor postliceale. Drept urmare, la absolvirea colegiului, cursanții primesc o diplomă de certificare a calificării profesionale, nu una de licență.

4. Ca o formă de stimulare a continuării studiilor și de integrare a absolvenților de liceu (cu sau fără diplomă de Bacalaureat) pe piața muncii, aceștia au avut întotdeauna posibilitatea de a urma cursurile unei școli postliceale. Începând cu anul școlar 2014-2015, acest lucru se poate face inclusiv în spațiul și sub organizarea unei universități. Altfel spus, INSTITUȚIILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT SUPERIOR ACREDITATE POT ORGANIZA ȘCOLI POSTLICEALE cu o durată de 1-3 ani. STATUTUL ACESTEI FORME DE ÎNVĂȚĂMÂNT ESTE CEL TERȚIAR NONUNIVERSITAR”, a scris ministrul Educației pe pagina sa de Facebook. 

Rectorul Universității Vasile Goldiș: Acestor tineri li se acordă o șansă pentru viață 

Rectorul Universității Vasile Goldiș din Arad, Aurel Ardelean, a declarat la Digi 24 că măsura este foarte bună. „România nu-și permite să risipească o resursă de forță de muncă, adică tinerii care nu și-au luat Bacalaureatul. Principala realizare a acestei metodologii este că acestor tineri li se acordă o șansă pentru viață. Multă lume critică măsura, dar ea trebuie perfecționată. Există și riscuri, dar punând într-o balanță ce este pozitiv și ce este negativ, măsura este bună. Trebuie să reușim să atragem acești tineri într-un sistem organizat al statului. Noi vom face eforturi să sprijinim acțiunea ministerului”, a declarat rectorul Aurel Ardelean.

BABEȘ-BOLYAI nu organizează cursuri pentru tinerii FĂRĂ BAC 

Paul Fărcaș, purtătorul de cuvânt al Universității Babeș-Bolyai din Cluj a declarat la Digi 24 că universitatea nu va organiza cursuri pentru absolvenții care nu au diplome de BAC. „Scade nivelul. Universitatea Babeș-Bolyai are un anumit standard și este o insituție de prestigiu”, a declarat Paul Fărcaș la Digi 24. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rămâi fără permis de conducere dacă faci această greșeală aparent banală în trafic în...
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Shakira și-a început anul în colanți mulați. “A furat” 2 milioane de like-uri cu atitudinea jucăușă: “Oare va...
Film Now
Maria Shriver, imagini sfâșietoare cu dezastrul lăsat în urmă de incendiile din Los Angeles: „Oamenii au...
Adevarul
Salarii generoase în Europa: câștigurile pot ajunge la 9.000 de euro pe lună. Ce se caută
Newsweek
Când intră pensia în ianuarie pe card: vineri sau luni? Informații contradictorii din Casa de Pensii
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Salma Hayek, gest superb pentru Selena Gomez, în public, pe covorul roșu: "Las-o să aibă momentul ei". Tânăra...
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...