Încep evaluările naționale pentru cei mici. Cine este, de fapt, evaluat, profesorul, elevul sau școala?

Data publicării:
ELEVI MICI INVATATOARE

 „Am făcut multe simulări, pregătiri emoționale ca să nu începem să plângem că nu știm!” - spune, cu sinceritate, un puști.

Elevii din clasele a VI-a, a IV-a și a II-a vor susține evaluări naționale începând cu 23 mai, potrivit calendarului publicat de Ministerul Educației. Primii evaluați sunt școlarii de clasa a VI-a. Elevii de clasa a VI-a susțin pe 23 mai proba la Limba română și comunicare, iar pe 24 mai proba la matematică și știinte.

Urmează cei de clasa a IV-a, iar ultimii care vor trece prin evaluarea națională vor fi copiii de clasa a II-a.

Cât sunt de relevante aceste testări? Ce spun ele despre elevii noștri?

Prof. dr. FLORIN COLCEAG: „La clasa a doua, părerea mea e că e devreme. La clasa a IV-a și-au atins un potențial intelectual aproape de maximum. La 10 ani ei au 98% din inteligența lor biologic normală, dacă au pasiune, pot să-și dezvolte potențialul. Dacă nu, rămân cu IQ de 100. Nu cresc mai mult și atunci e normal să faci o selecție, dacă îi direcționezi spre programe de dezvoltare a abilităților sau de recuperare a abilităților care încep să se piardă”.

MONICA CRISTINA ANISIE, director general Ministerul Educației: „Aceste evaluări nu au fost privite cu seriozitate, dar în ultimii ani semnalele sunt pozitive”.

MIHAELA IONIȚĂ, învățătoare: „Părinților li s-a părut în neregulă, că dacă aceste evaluări se fac periodic, de ce mai e nevoie de o evaluare spre sfârșitul semestrului al II-lea?”

ELISABETA NEGOESCU, învățătoare: „Este o muncă deosebită, o investiție mare. Copiii au primit și subiecte de 12-13 pagini, la română de 13 pagini”.

MARIAN STAȘ, expert în educație: „Modul în care e concepută testarea nu are nimic de-a face cu felul în care elevii lucreză la școală. Sunt lumi paralele, ceea ce nu e bine”.

Prof. dr. FLORIN COLCEAG: „În Olanda se face evaluare în clasa a VI-a și elevii sunt directionați spre programe vocaționale sau teoretice. Altfel, faptul că are o cultură generală vagă, din care la sfârșitul facultății nu mai reține decât 6%, nu îl face competitiv pe piața muncii și nici fericit uman”.

Începând din anul 2014, elevii de clasele a II-a, a IV-a si a VI-a susțin evaluarea națională cu subiecte unice. Rezultatele nu se trec în catalog. Teoretic, pe baza lor, profesorii ar trebui să construiască planuri individualizate de învațare. Așa că ne întrebăm - cine este, de fapt, evaluat, profesorul, elevul sau școala?

MONICA CRISTINA ANISIE, director general Ministerul Educației: „Dacă stăm să ne gândim bine, suntem evaluați cu toții”.

Prof. dr. FLORIN COLCEAG: „Ar trebuie să fie evaluat profesorul, dacă ar fi să se țină sema de progresul elevului. Dar deocamdată e evaluată prezența, notele”.

Profesorii și reprezentanții Ministerului Educatiei ar trebui să transforme școala românească într-un loc în care elevul să facă performanță în domeniul în care are aptitudini. Să renunțe la uniformizare! Aceasta este marea provocare, spun specialiștii.

Prof. dr. FLORIN COLCEAG: „Programul nostru actual care, EVIDENT, se va schimba, a plecat de la filosofia americanilor: niciun elev să nu fie lăsat în urmă! Asta a dus la competiții. Noi avem acum evaluări la grădiniță! Dar e un sistem păgubos, care determină demotivarea elevilor către școală, încât și SUA au renunțat la acest sistem!”

Citiți și: 

Calendarul evaluărilor naționale la clasele mici

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce a apărut la mormântul lui Prigoană, imediat după înmormântarea omului de afaceri. Detaliul care s-a...
Digi FM
Cu ce se ocupă, de fapt, Dragoș Moștenescu, Costel din „La bloc”, în Anglia. Emil Mitrache l-a dat de gol...
Pro FM
Delia, reacție acidă după ce Andreea Bănică a fost criticată pentru aparițiile provocatoare: „Mi se stânge...
Film Now
Cum a reacționat fostul soț al lui Megan Fox, după ce actrița a anunțat că e însărcinată: “A aflat înainte de...
Adevarul
Eugen Ionesco și absurdul din Diaspora înainte de ’89: condamnat în România, sărac în Franța
Newsweek
Pensionarii cu această pensie NU plătesc facturi la căldură timp de 6 luni. Care sunt condițiile?
Digi FM
Laura Cosoi, detalii neștiute despre viața de familie și cele 4 fetițe: "Aida a apărut într-o perioadă cruntă...
expozitie timisoara istoria postei
Istoria poștei, de la scrisori trimise cu diligența la e-mail. Cum arată „ștampila pentru un secol”. „Scoți...
Digi Animal World
Reacția unei femei când soțul ei a venit acasă cu un câine, în ciuda entuziasmului copiilor: „A spus că e...
Film Now
Trailerul pentru cel mai așteptat film din 2025, 14 milioane de vizualizări în 19 ore. Buget fenomenal...
UTV
Anca Dinicu a devenit mamica! Actrita a dezvaluit numele bebelusului