24 de minute | Președintele Sanitas: Guvernul tehnocrat ne spune că mărirea salariilor din sănătate...

24 Minute

Radu Maxim: Ați avut întâlniri cu Ministerul Muncii și cu cel al Sănătății. Ce se întâmplă cu promisiunile legate de creșterea salariilor în sănătate, făcute de guvernul precedent? 

Leonard Bărăscu:  Acum nu se întâmplă nimic. 284 se numea ordonanța din 2010. A renunțat Guvernul Boc la ea. Acolo erau multe prevederi financiare care făceau să fie mai bine. 

Guvernul tehnocrat de astăzi ne spune că nu e sustenabil și că trebuie să o luăm de la capăt, cu alte negocieri.

Deci o luăm de la zero.

Da. Guvernul precedent spunea că este susținere economică pentru aceste creșteri. Ar fi fost bani recuperați de ANAF și alte agenții ale statului. Spuneau că există o formă de implementare, urmând ca noi să semnăm o formă finală.

Cu argumentele financiare ale guvernului precedent ați fost ieri în fața primului ministru?

Am fost nu doar ieri. Ieri, în urma memorandumului de la Guvern, ni s-a spus „stop”. Cade vechea lege, adică cea din noiembrie-decembrie, discutată un an de zile, urmând să facem una nouă. Ni se propune un program în care să discutăm. 

Vechea lege arăta foarte bine și spunea că personalul din sistemul public, inclusiv cel din sănătate, s-ar fi dus undeva peste 50%. 

Asistenții se duceau undeva la maxim 1.000 de euro. Cei cu studii medii se duceau undeva la 3,700 de lei. Medicul rezident era undeva mai sus, la 1.000 de euro.

Ați apucat să vorbiți cu membrii de sindicat?

Azi le dădeam ultimele variante de lucru. Eu am venit cu mesajul că legea este ok, să scoatem din ea ce nu este în ordine. Blocul s-a prăbușit, iar eu trebuie să iau cărămidă cu cărămidă și să văd ce se poate face. 

Până luni, Ministerul de Finanțe va avea pus la punct un cadru observațional care să scoată în evidență salariile de la care putem merge în sus sau în jos. 

Când vii de acasă cu coli, în administrație, iar eu vin de acasă cu feșe și tensiometru - nici pe vremea lui Ceaușescu nu era așa - nu știu cum să ceri performanță de la oamenii ăștia. Nu știi dacă vine schimbul peste o oră. Cum să ceri performanță când omul muncește două ture?

După promisiunile de anul trecut ați simțit că s-a oprit migrația cadrelor medicale?

A trecut prea puțin timp. 

Era o mulțumire?

Categoric. Doar în 94-95 am luat 25%-30%.  Oamenii au sesizat că se poate îndrepta ceva și că poate se va ajunge la un moment în care nu vor mai trebui să plece. Oamenii pleacă și pentru altceva. Ca să facă și cercetări. 

Mi s-a întâmplat să fie nevoie să fac o radiografie la un mare spital. Mi s-a spus că e mai bine să o fac la privat și doar să merg pentru interpretare în spital. 

Sunt mai multe aspecte. Unul: poate medicul lucra și în privat. Și doi: e vorba și de aparatură. E dreptul medicului să lucreze și în privat, dar să trimiți pacienții acolo... De multe ori, aparatura din privat e diferită. Nu mai bună. Dar (privații, n.r.) au luat specialiștii și i-au luat în privat, pentru că sunt buni. 

O colegă de-a mea ia 2.500 - 3.000 de lire. Și nu este atât de mult de muncă și este și recunoaștere. 

(...)

Federația Sanitas vrea să scoată o lege legată de violența asupra cadrelor medicale. Trebuie o protecție la locul de muncă. 

Sper ca managerii să ne ajute. O firmă de pază nu rezolvă totul. Românii sunt mai îndrăzneți. Dacă creăm niște legi mai bune... 

Deci ce urmează să se întâmple?

Pe 25 ianuarie ne reîntâlnim și începem discuțiile pe banii pe care ni-i prezintă. 

Ne așteptăm la proteste?

Să spunem că nu o să fie. Mă bucur că e un guvern tehnocrat și sper să lucrăm altfel, dar susținerea e politică. Nu știu dacă în Parlament vor vota o lege care nu le convine. 

Datele primite tot de la Guvern vorbesc de o creștere economică importantă și anul acesta. 

Atunci așteptăm și o creștere salarială. Dacă nu la începutul anului, măcar în primele șase luni. 

Ce alte discuții mai aveți cu Ministerul Sănătății?

Contractul colectiv de muncă din sănătate, care este expirat. El trebuie prelungit. Medicina în școală trebuie readusă în spitale, ea a cum e pe la primării. 

Alte emisiuni „24 de minute” pot fi urmărite AICI.  

Leonard Bărăscu, președintele Federației Sanitas, a vorbit astăzi la „24 de minute” despre negocierile privind majorarea salariilor în sănătate. Acesta spune că, din punctul de vedere al Guvernului Cioloș, mărirea salariilor cadrelor medicale nu este sustenabilă. Guvernul Ponta promisese, anul trecut, majorări salariale.

Alte Recomandări