Cum vrea China să rezolve criza imobiliară: statul ar putea cumpăra proprietățile nevândute

Alexandru Gologan Data publicării:
piata imobiliara china
sursa: shutterstock.com/

Autorităţile chineze iau în considerare posibilitatea de a cumpăra milioane de locuinţe nevândute pentru a salva piaţa imobiliară națională, relatează Bloomberg. Redresarea sectorului aflat într-o profundă criză ar putea îmbunătăți perspectivele macroeconomice ale Chinei.

China a testat deja mai multe programe pilot pentru a reduce stocul în exces de locuinţe nevândute, însă planul actual discutat de oficiali ar urma să aibă un impact mult mai mare. Concret, autoritățile de la nivel central vor să delege organelor locale responsabilitatea achiziționării de la dezvoltatorii imobiliari a proprietăților nevândute la preţuri reduse, prin împrumuturi oferite de băncile de stat.

Vânzările de locuinţe noi în China s-au prăbuşit cu 47% în primele patru luni din 2024 iar stocul de proprietăți nevândute se menţine la cel mai ridicat nivel din ultimii opt ani. Acești factori antrenează încetinirea economiei și ameninţă să aducă cinci milioane de oameni în şomaj.

Deşi achiziţia de către stat a imobiliarelor nevândute nu este o noutate pentru oficialii de la Beijing, majoritatea iniţiativelor de până acum nu au beneficiat de succesul scontat. La începutul lui 2023, Banca centrală a Chinei a pus la dispoziţia instituţiilor financiare suma de 100 de miliarde de yuani (13,8 miliarde de dolari) printr-o facilitate de credit specializată.

Banii erau destinaţi să ajute opt oraşe cu un program pilot vizând achiziţionarea de proprietăţi imobiliare nevândute care urmau să fie utilizate de autorităţile locale pentru închiriere în regim subvenţionat. Cu toate acestea, cele mai recente date ale Băncii centrale a Chinei arată că până în luna martie a acestui an au fost accesate doar două miliarde de yuani în cadrul programului, ceea ce sugerează că există foarte multă prudenţă în rândul băncilor şi autorităţilor locale din China.