Sindicalistul Costin scandează la Guvern ce a declarat calm premierul Ciolacu: cota unică nu e bună. Taxe prea mici pe capital

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Dumitru Costin
Dumitru Costin, liderul BNS, în sala în care se țin ședințele Guvernului României. Foto: BNS

Sindicaliştii organizației Blocul Național Sindical (BNS) protestează azi în faţa Guvernului și a unor Ministere, având ca scop declarat manifestarea nemulțumirii față de taxarea prea ridicată pe muncă. În detaliu, Liderul BNS, Dumitru Costin, scandează la protest cuvânt cu cuvânt de a declarat de mai multe ori premierul Marcel Ciolacu, care a sugerat că un nou legislativ îi va permite să umble la fiscalitate. Cele două părți sunt în deplin acord: desființarea cotei unice de impozitare și taxarea mai mare a capitalului.


Azi, sindicaliștii BNS s-au strâns la clădirea guvernului și s-au plimbat către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) şi Ministerul Finanţelor, cu un slogan declarativ de nemulțumire față de taxarea prea mare a muncii: „Respect pentru muncă și cei care muncesc! Lucrătorii din România nu mai vor să fie cobaii experimentelor fiscale!”

Însă, sub acest slogan, soluțiile sindicaliștilor se găsesc în manifestul protestului, existent pe site-ul organizației: 

Angajații din România isi asuma sarcina finantarii Bugetului public, prin raportare la PIB similară mediei europene. În schimb, pentru angajatori, dar și pentru alte categorii de persoane ce obțin venituri, altele decât cele din muncă, situația este asemănătoare unui paradis fiscal. (..)

Sarcina fiscală este aproape identică, indiferent de nivelul veniturilor obtinute din munca. România are una dintre cele mai ridicate cote de impunere efectivă pentru persoanele cu venituri mici (pentru salarii egale cu 50% din salariul mediu).

Soluțiile sunt, așadar, aceleași arătate de guvern și retrase până după alegeri: desființarea cotei unice cu trecerea la impozit progresiv

și supra-taxarea capitalului. Ambele sunt soluții de consolidare bugetară oferite de premierul Marcel Ciolacu, care, de altfel, s-a declarat un fan al impozitării progresive.


"Dacă vor veni din nou să impoziteze suplimentar munca vom avea o problemă şi vor avea o problemă mai mare cu noi. Vrem să vedem ce gânduri au cu impozitarea capitalului, a averilor, cu nivelul redevenţelor. Gândiţi-vă că, în medie, sunt de trei ori mai mici decât media Uniunii Europene", a declarat Dumitru Costin, șeful organizației BNS la protestul organizat în Piaţa Victoriei.

"De ce facem în an electoral? Pentru că este singurul an în care puterea în democraţie se împarte. Coboară de la ei, care au avut-o timp de patru ani, la cetăţeni. Contează enorm ca oamenii să înţeleagă ce votează, cum votează şi ce soluţii pregătesc pentru următorii patru ani de zile ", a spus Costin la protest, pentru Agerpres, întrebat fiind de ce iese la protest doar în perioada electorală.

Întrebat câţi sindicalişti participă la protest, acesta a precizat că se aşteaptă la circa 2.000 de persoane. Blocul Naţional Sindical (BNS) şi cele 29 de federaţii afiliate a demarat luni, începând cu ora 10:00, un miting în faţa Guvernului României.