Calculul salariului minim se schimbă. O Directivă arată formula pentru noua valoare

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Salariu minim
Foto: Profimedia

Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale (MMSS) lucrează la o formulă ce va fi stabilită pentru salariul minim brut pe ţară garantat în plată va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. Autoritățile încearcă să implementeze o Directivă europeană care prevede că valoarea de referință orientativă utilizată în mod obișnuit la nivel internațional ar fi 60 % din salariul median brut și 50 % din salariul mediu brut, fără să excludă alte valori utilizate la nivel național.

Potrivit unui comunicat, MMSS a organizat, marţi, consultări cu partenerii sociali din sindicatele şi patronatele reprezentative pentru elaborarea proiectului de act normativ privind transpunerea în legislaţia naţională a Directivei Europene privind stabilirea salariului minim brut pe ţară garantat în plată.

"Formula care va fi stabilită va ţine cont de puterea de cumpărare, de nivelul câştigului salarial mediu brut şi productivitatea muncii. Directiva 2041/2022 urmează să fie transpusă în România în acest an. Actul legislativ al Uniunii Europene stabileşte că fiecare stat va avea nivelul venitului minim în funcţie de condiţiile sociale, economice şi de evoluţia indicatorilor economici", precizează MMSS.

Directiva poate fi consultată în acest link.

Cităm din directivă procedura de stabilire a salariului minim adecvat economiei naționale.

Criteriile naționale să includă cel puțin următoarele elemente:

(a) puterea de cumpărare a salariilor minime legale, luând în considerare costul vieții;
(b) nivelul general al salariilor și distribuția acestora;
(c) rata de creștere a salariilor;
(d) nivelurile și evoluțiile productivității la nivel național pe termen lung.

Fără a aduce atingere obligațiilor prevăzute la prezentul articol, statele membre pot folosi, în plus, un mecanism automat de ajustare a indexării salariilor minime legale, bazat pe orice criterii adecvate și în conformitate cu dreptul intern și practicile naționale, cu condiția ca aplicarea mecanismului respectiv să nu conducă la o scădere a salariului minim legal.

Statele membre folosesc valori de referință orientative pentru a ghida evaluarea gradului de adecvare a salariilor minime legale. În acest scop, ele pot folosi valori de referință orientative utilizate în mod obișnuit la nivel internațional, cum ar fi 60 % din salariul median brut (care ține cont și de câți oameni au o anumită valoare a salariului, deci nu o medie valorică a salariilor - n.r.) și 50 % din salariul mediu brut și/sau valori de referință orientative utilizate la nivel național.

Statele membre se asigură că se efectuează actualizări periodice și în timp util ale salariilor minime legale cel puțin o dată la doi ani sau, în cazul statelor membre care folosesc un mecanism de indexare automată cel puțin o dată la patru ani.

Fiecare stat membru desemnează sau înființează unul sau mai multe organisme consultative pentru a consilia autoritățile competente cu privire la aspectele legate de salariile minime legale și facilitează funcționarea operațională a organismelor respective.

Nu există încă niciun calcul avansat de Ministerul Muncii, instituția susținând că trebuie să se consulte mai întâi cu partenerii sociali.