Fermierii culeg roadele protestelor: pot accesa mai ușor subvențiile PAC. Reglementările de mediu la nivelul UE au fost modificate

Redacția Digi Economic Data publicării:
proteste fermieri
sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Statele membre ale Uniunii Europene au convenit diminuarea reglementărilor de mediu pentru fermierii care vor să obţină subvenţii în cadrul Politicii Agricole Comune a UE (PAC), pe fondul protestelor masive derulate de aceştia.

Fermierii se vor confrunta cu mai puţine obstacole atunci când vor solicita subvenţiile PAC. De exemplu, nu vor mai fi obligaţi să lase o parte din terenurile lor arabile în pârloagă. De asemenea, sunt atenuate reglementările privind rotaţia culturilor, permiţându-se fermierilor să aleagă între aceasta şi diversificarea lor.

În plus, statele membre UE pot relaxa mai mult reglementările de mediu în cazul fenomenelor meteo extreme, relatează Agerpres.

În martie, Comisia a răspuns protestelor fermierilor, propunând atenuarea unor reglementări de mediu din PAC. Aprobarea finală a fost dată de statele membre ale Uniunii Europene, după ce, în 24 aprilie, măsurile fuseseră aprobate de Parlamentul European.