Ciolacu: Nu vom introduce impozitarea progresivă pe salarii. Nu acum. O să se facă deduceri și o să crească salariul minim

Ionuț Tudorică Data publicării: Data actualizării:
Ciolacum
Marcel Ciolacu. Foto: Profimedia

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat marţi că, în perioada următoare, va începe discuţiile cu partenerii sociali pentru a "reaşeza lucrurile" în legătură cu impozitarea muncii. Nu vrea să vorbească acum, înainte de alegeri, despre introducerea impozitului progresiv, vizavi de care a declarat în trecut că este "un fan". Dar promite un sistem de deduceri pentru cei cu venituri mici și o creștere a salariului minim până la 3.700 de lei brut.

Prezent la Braşov, unde s-a desfăşurat o şedinţă extraordinară de Guvern, premierul a explicat că, în această perioadă, nu se va adopta impozitarea progresivă, ca să nu aibă "prea multe discuţii" cu PNL, și a anunţat că discută despre un sistem de deduceri pentru salariaţii cu venituri mici. 

"Nu poţi să plăteşti aceeaşi impozitare când ai salariul minim pe economie şi când ai peste 20.000 de lei. Şi atunci, ca să nu am cu colegii liberali prea multe discuţii, mai ales în această perioadă, nu se va veni cu o impozitare progresivă pe salariu, în schimb se vor da deduceri pentru cei cu veniturile mai mici. Lucrurile acestea eu nu le iau sub emoţii. (...) Categoric, impozitarea muncii în România, mai ales pentru cei cu venituri mici, trebuie, şi aici încadrăm aproape o treime dintre români, trebuie să intervenim. Printr-o măsură imediată, având o perspectivă şi pe legea salarizării, dar şi printr-o măsură care dezvoltă şi alte servicii şi economia României devine mai dinamică. Cu alte cuvinte, României îi trebuie un plan. (...) Eu, emoţional, să iau decizii în acest moment şi să distrug tot echilibrul macroeconomic nu am să fac, în schimb voi lua decizii pentru că este o inechitate socială ceea ce se întâmplă", a precizat Ciolacu.


"Neputinţa în colectare, neputinţa de a avea în sfârşit digitalizare la ANAF, a dus a se lua o decizie, din punctul meu de vedere, total greşită - aceea de a mări fiscalitatea unde se colectează cel mai bine. (...) Şi atunci s-a ajuns ca munca să fie impozitată cel mai mult. Total incorect, pentru că impozitarea este uniformă, indiferent de venituri. De aceea, sunt ferm convins că, în perioada următoare, şi de săptămâna aceasta voi începe discuţiile cu partenerii sociali, pentru a reaşeza lucrurile. Dar acest lucru eu nu doresc să îl fac, cum l-au făcut alţii, respectiv să luăm nişte decizii pe colţul mesei, pe care, pe urmă, le vom plăti prin creşterea inflaţiei. Tocmai s-a micşorat inflaţia cu aproape 0,5 procente. (...) Să reaşezăm lucrurile într-o normalitate", a mai spus Ciolacu.

Între altele, premierul a declarat că "intenţia clară" a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700 de lei. Din luna iulie când expiră facilitatea de 200 lei din salariul minim scutiţi de taxe. "În acest moment, intenţia clară a Guvernului este ca salariul minim să crească la 3.700", a precizat Ciolacu.