Italia își plătește datoriile prin intermediul grupului petrolier Eni. Acțiuni de peste un miliard de euro au fost scoase la vânzare

Alexandru Gologan Data publicării: Data actualizării:
eni italia
sursa: shutterstock.com/

Guvernul italian a vândut un pachet de acţiuni cu o valoare de 1,4 miliarde de euro de la grupul petrolier Eni, în încercarea de a reduce datoria publică uriaşă.

Grupul petrolier Eni, o companie cu o valoare de piaţă de aproximativ 49 de miliarde de euro şi-a extins în ultimii ani activităţile în domeniul producţiei de gaze naturale şi energiilor regenerabile.

Administraţia premierului Giorgia Meloni a finalizat vânzarea unui pachet de 2,8% din acţiunile Eni. La finalul tranzacţiei, Trezoreria italiană va mai deţine aproximativ 2% din acţiunile Eni în timp ce banca de stat Cassa Depositi e Prestiti SpA va deţine o participaţie de 28%.

Potrivit Bloomberg, Italia a oferit aproximativ 92 de milioane de acţiuni Eni, la un preţ de 14,855 euro fiecare, un discount de 1,7% faţă de cotaţia înregistrată de titlurile companiei la închiderea şedinţei precedente. UBS, Goldman Sachs şi Jefferies au acţionat ca intermediari.

Autorităţile de la Roma lucrează în prezent la un plan care prevede vânzarea, pană în 2026, a unor participaţii, în valoare de aproximativ 20 de miliarde de euro, la o serie de companii, inclusiv la banca Banca Monte dei Paschi di Siena SpA şi la operatorul poştal Poste Italiane SpA. Sumele rezultate ar urma să fie utilizate pentru reducerea datoriei publice, care la finele anului trecut se situa la 137% din PIB.